Изследване, проведено от учени от Института за глобално здраве в Барселона (ISGlobal), предоставя солидни доказателства, че COVID-19 е сезонна инфекция, свързана с ниски температури и влажност, подобно на сезонния грип, съобщава "Медикъл експрес".

Резултатите от проучването, публикувани в изданието "Нейчър компютейшънъл сайънс" (Nature Computational Science), подкрепят и необходимостта от преминаване към мерки, насърчаващи "хигиената на въздуха", предвид лесното предаване на вируса по въздушно-капков път.

Ключов предмет на изследването е бил дали SARS-CoV-2 се държи като сезонен вирус, или ще се предава еднакво по всяко време на годината.

Съгласно първия теоретичен модел климатът не е важен фактор при предаването на коронавируса заради големия брой податливи хора без изграден имунитет към него. Част от извършените наблюдения обаче показват, че първоначално коронавирусът се е разпространил в Китай в райони с ниски нива на влажност и температури - между 5 градуса и 11 градуса по Целзий.

СЗО се съмнява в сезонността на COVID-19

СЗО се съмнява в сезонността на COVID-19

Новата коронавирусна инфекция циркулира във всички региони и във всеки климат

Въпросът дали COVID-19 е истинско сезонно заболяване, става все по-ключов, с цел предприемането на ефективни мерки, обяснява Хавиер Родо, директор на "Програмата за климат и здраве" (Climate and Health program) в ISGlobal и координатор на проучването.

Изследователският екип най-напред е анализирал връзката на температурата и влажността в началната фаза на разпространението на вируса в 162 държави на пет континента, преди да бъдат въведени ограничения.

Резултатите показват отрицателна връзка между скоростта на предаване (R0) и температурата и влажността в глобален мащаб, т.е. по-високите скорости на предаване са свързани с по-ниски температури и влажност.

За да се установи дали има връзка между климата и развитието на заразата развива с течение на времето, са анализирани данни от различни части на света чрез специално разработен статистически модел.

СЗО: Светът няма да се отърве от COVID и през 2022 г.

СЗО: Светът няма да се отърве от COVID и през 2022 г.

Програма Covax продължава да изостава

Отново е установена силна отрицателна връзка за кратки времеви интервали между болестта (брой случаи) и климата (температура и влажност), с последователни модели по време на първата, втората и третата вълна на пандемията в различни мащаби - в световен мащаб, държави, отделни региони в силно засегнатите страни (Ломбардия, Тюринген и Каталуния), както и градско ниво (Барселона).

Проучването показва, че първата епидемична вълна намалява с покачването на температурата и влажността. Въпреки че при втората се отчита ръст при същите условия, този модел е нарушен през лятото на всички континенти.

Според изследователите това може да се обясни с различни фактори, сред които масови събирания на млади хора, туризъм и други.

Само в Европа заболеваемостта и смъртността от COVID-19 растат

Само в Европа заболеваемостта и смъртността от COVID-19 растат

Над 2,8 милиона са новите случаи на коронавирус в света за седмица

"Като цяло откритията ни подкрепят тезата за COVID-19 като истинска сезонна низкотемпературна инфекция, подобна на грипа и на по-безобидните циркулиращи коронавируси", отбобщава Родо.

Тази сезонност може да допринесе значително за предаването на коронавируса, тъй като е доказано, че условията на ниска влажност намаляват размера на аерозолите и по този начин увеличават предаването по въздуха на сезонни вируси като грип.

По тази причина трябва да се наблегне върху "хигиената на въздуха" чрез подобрена вентилация на закрито, тъй като аерозолите са в състояние да продължат да се задържат за по-дълго време, посочва Родо и подчертава необходимостта от включване на метеорологичните параметри в оценката и планирането на мерките за контрол.

СЗО с мрачна прогноза: Близо четвърт милион жертви на COVID-19 в Европа до декември

СЗО с мрачна прогноза: Близо четвърт милион жертви на COVID-19 в Европа до декември

Смъртността се е увеличила с 11%