По-страшно от тръмпизма и Covid-19 е ужасното бъдещо масово изчезване, предупреждават учени, цитирани от финансираната от руския федерален данъчен бюджет RT.

Несъответстващите приоритети на правителствата в световен мащаб и "широко разпространеното невежество" на широката общественост не успяха да се справят с влошаването на живота на Земята, се казва в доклад на група еколози.

"Мащабът на заплахите за биосферата и всички нейни форми на живот - включително човечеството - всъщност е толкова голям, че е трудно да се разбере дори за добре информирани експерти", предупреждава групата от 17 учени от САЩ, Австралия и Мексико, в статия, публикувана в списанието за опазване на околната среда Frontiers in Conservation Science.

Изследователите обобщиха редица неотдавнашни трудове, предсказващи "ужасно бъдеще на масовото изчезване, влошено здраве и сътресенията, свързани с климата". Те описаха различни глобални предизвикателства, като бърза загуба на биологично разнообразие и също толкова бърз растеж на човешкото население, което, "комбинирано с несъвършено разпределение на ресурсите, води до масивна несигурност на храните".

"Появата на дълго прогнозирана пандемия, вероятно свързана със загуба на биологично разнообразие, озаряващо показва как този дисбаланс влошава както човешкото здраве, така и богатството", пишат авторите, аргументирайки, че правителствата по света не обръщат достатъчно внимание на тези проблеми.

Спирането на загубата на биологично разнообразие не е близо до приоритетите на която и да е държава, изоставайки далеч зад други опасения като заетост, здравеопазване, икономически растеж или стабилност на валутата.

"Широкото незнание за човешкото поведение и естеството на социално-политическите процеси, които планират и прилагат решения, допълнително забавят ефективните действия", казаха изследователите.

Пол Ерлих, ръководителят на Центъра за консервационна биология в Станфордския университет и един от авторите на статията, коментира, че "влошаването на околната среда е безкрайно по-заплашително за цивилизацията, отколкото тръмпизмът или Covid-19".

Книгата на Ерлих от 1968 г. "Бомбата на населението" започна дебати относно страховете от пренаселеност и нейните ефекти върху планетата. Въпреки че призна, че е сгрешил за времето на някои от своите прогнози, изследователят се придържа към посланието, че нарастването на населението и високите нива на потребление от богатите нации рискуват да доведат до "колапса на цивилизацията".

"Манията за растеж е фаталната болест на цивилизацията - тя трябва да бъде заменена от кампании, които поставят целите на обществото към справедливост и благополучие - не консумацията на повече боклуци", обяснява Ерлих.

В своята статия авторите призовават научната общност да "избягват да слагат розови очила за непреодолимите предизвикателства, които предстоят и да кажат всичко така, както е".

"Всичко друго е подвеждащо в най-добрия случай или небрежно и потенциално смъртоносно за човечеството, в най-лошия случай".

От макаци до раци, дивата природа е изправена пред заплаха от маски

От макаци до раци, дивата природа е изправена пред заплаха от маски

Нов екопроблем