Преподавателка от Дупница основа в Милано българско училище, което все повече набира популярност сред сънародниците ни в Северна Италия, съобщи БНТ. През тази учебна година в него се обучават 80 деца от първи до 12-и клас.

Гергана Христова е завършила българска филология в Софийския университет, а от 20 години живее в Милано. Идеята за откриване на българско училище дошла, след като тя самата дълги години искала да преподава на български в Италия, но не намирала училище, където да го направи.

"Винаги си казвах - ако някой направи училище, бих се включила в преподаването. И чаках доста време, а след това се роди големият ми син и аз реших да не чакам повече, ами да се заема аз, така че в началото бях сама." - разказва преподавателката.

Отвориха българско училище и в Берн

Отвориха българско училище и в Берн

Инициаторите не получили подкрепа от държавата

Гергана намерила съмишленици и така още 11 учители станали част от екипа в българското училище.

"Началото беше трудно, защото не знаехме как да се организираме, освен това и не всички деца владеят добре български, така че ние сме на границата на чуждоезиковото обучение", допълни тя.

Часовете се провеждат през почивните дни, тъй като училището е допълнително занимание за учениците.

Преподава се български език, литература, история и география на България. Програмата включва и фолклор, традиции, обичаи. Правят се възстановки на коледни обичаи и на традиции, изработват се мартеници и сурвачки.

Учебното заведение предлага три форми на обучение - присъствено, онлайн и смесено.

Откриха първото българско училище в Барселона

Откриха първото българско училище в Барселона

Носи името на светите братя Кирил и Методий