„Уикилийкс” публикува 2000 хакнати мейла, които показват речи на кандидата на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън, платени от корпорации и компании, съобщават световни агенции.

Речите са пред елита във финансовия сектор, но до този момент не бяха огласявани публично.

Тонът и езикът в извадките са в противоречие с либералния подход, която тя използва в предизборната битка със сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Според „Ню Йорк таймс” това може да подкопае кандидатурата й.

В едно от изказванията си пред финансови институции и корпорации Клинтън е заявила, че мечтае за „открита търговия и открити граници” в Западното полукълбо. Тя смята, че е необходимо да има „публична и лична позиция” по политическите въпроси. Клинтън признава, че нейната фамилия е забогатяла, което я дистанцира от борещата се за оцеляване средна класа.

Говорител на Клинтън смята, че изтичането на информацията е организирано от руски официални лица, които искат да помогнат на Тръмп.

Речите показват още, че тя поддържа дългогодишни и топли връзки с едни от най-влиятелните фигури на Уолстрийт. 

От „Уикилийкс” съобщават, че това е едва първата серия от публикувани документи за Клинтън, които имат отношение към предизборната кампания в САЩ.

Първата част включва 2 060 електронни писма и 170 приложения. Повече от половината материали са посветени на ядрената енергетика и компанията Uranium One.