Документ, написан от най-близките съветници на бившия президент на САЩ Бил Клинтън, показва доходоносните му споразумения за изнасяне на речи с едни от най-големите компании в света, съобщава СиЕнЕн.

Бележката от 2011 година, наречена "Адвокат-клиент привилегия" ("Attorney-Client Privilege"), е изпратена от компанията Doug Band на двама адвокати, които следят начина, по който фондацията на Клинтън се ръководи, е включена в публикувани тази седмицата мейли от "Уикилийкс".

Компанията разкрива подробности за доходоносните споразумения, които включват пари и "във вид на услуги за президента и семейството му - за лично пътуване, ваканция и други".

В документа се покрива период от 2001 до 2011 година, през които "бизнес ангажиментите на президента Клинтън са му донесли лично повече от 30 милиона долара, като 66 милиона долара трябва бъдат платени през следващите 9 години, ако избере да продължи изпълнението на тези ангажименти".

Разкриват се и други подробности. Той е получил 2 милиона долара за двугодишна сделка с швейцарската компания UBS, 1 милион от телекомуникационната компания Ericsson, включително частен самолет, за да го закара до Китай.

Известно е, че Бил и Хилари Клинтън са направили милиони от изнасяне на речи. Според СиЕнЕн двамата са направили 153 милиона долара от 2001 до февруари 2016 година.

Последните разкрития показват, че в момента двамата имат 155 милиона долара.