Украинска ракета С-300 падна на беларуска територия тази сутрин, съобщават агенция БелТА и ТАСС.

Инцидентът е станал между 10.00 и 11.00 часа местно време.

Президентът Александър Лукашенко е бил своевременно информиран за случилото се.

По данни на БелТА следователите работят по две версии. Едната е, че става въпрос за заблудена ракета като тази, паднала наскоро в Полша, а другата е, че ракетата е била свалена от противовъздушната отбрана на страната.

Специалисти от Следствения комитет, МВР и Министерството на отбраната извършват оглед на местопроизшествието. Засега не се съобщава за жертви.

Впоследствие беларуското министерство на отбраната потвърди, че украинската ракета е била свалена от беларуските системи за противовъздушна отбрана.

"По време на проверката предварително беше установено, че останките принадлежат на зенитна управляема ракета С-300, изстреляна от територията на Украйна", посочват от ведомството в "Телеграм".

Отбелязва се, че фрагментите от ракетата са се разпръснали върху селскостопанско поле "недалеч от село Горбаха, Ивановски район, Брестка област".

В Молдова пак падна ракета

В Молдова пак падна ракета

След новата поредица от руски въздушни удари срещу Украйна

Украинският посланик е извикан в беларуското външно министерство и е изразен протест пред него във връзка с ракетния инцидент, съобщи говорителят на министерството Анатолий Глаз.

"Настояхме украинската страна да проведе задълбочено разследване на всички обстоятелства по изстрелването на въпросната ракета, да подведе под отговорност отговорните лица и да предприеме всеобхватни мерки за предотвратяване на повторното възникване на подобни инциденти в бъдеще", каза той.

Тази сутрин Украйна беше подложена на нова масирана въздушна руска атака. Беше съобщено за взривове в Киев, Лвов и Харков, а украинските власти съобщиха, че срещу страната са били изстреляни над 100 руски ракети.

От началото на войната няколко ракети паднаха на териториите на невоюващи страни. 

В края на октомври руска ракета падна в молдовското село Наславча, след като беше свалена от противовъздушната отбрана в съседна Украйна по време на поредна серия руски ракетни удари срещу украински градове.

На 15 ноември пък ракета падна и в село Пшеводов в Източна Полша, близо до границата с Украйна, убивайки двама души.

Последният подобен инцидент е от 5 декември, когато втора ракета падна в Молдова - този път в северния град Бричени.

Падналата ракета в Полша - още една причина за спиране на войната

Падналата ракета в Полша - още една причина за спиране на войната

Колкото по-дълго продължава един въоръжен конфликт, толкова е по-голям шансът той да ескалира