Украйна съобщи за нова вълна от руски ракетни удари тази сутрин, съобщава "Ройтерс".

Сирените за въздушна тревога се включиха в цялата страна.

По данни на официални лица взривове са били чути в няколко града, включително в столицата Киев.

Украинските военновъздушни сили заявиха, че Русия извършва еднонощно нападение - първо с дронове "камикадзе", а сега атакува страната "от различни посоки" с крилати ракети с въздушно и морско базиране.

Посочва се, че системите за противовъздушна отбрана могат да бъдат активирани в цялата страна.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, докладва, че повече от 120 ракети са били изстреляни по Украйна.

Харков под нов обстрел

Харков под нов обстрел

Втори път за денонощие

Олексий Арестович, също съветник на украинския президент, пък съобщи във Фейсбук, че Русия е изстреляла 100 ракети към украинска територия и уточни, че това се се случило на няколко вълни.

"Очакваме допълнителни предложения от "миротворците" за "мирно уреждане", написа той в Туитър по повод призивите на Русия за решение на войната, която Москва започна с нахлуването си на 24 февруари.

Кметовете на Киев, Лвов и Харков съобщиха за експлозии в своите градове, а украинските държавни железници информираха, че множество влакове имат закъснения в резултат на прекъсване на електрозахранването.

Кметът на Киев Виталий Кличко написа в "Телеграм", че в столицата може да има прекъсване на тока и призова жителите да зареждат устройствата си и да се запасят с вода.

Украйна посреща Рождество с въздушна тревога

Украйна посреща Рождество с въздушна тревога

Съобщава се, че са излетели руски изтребители, включително самолетоносач МиГ-31 "Кинжал".

В Одеска и Днепропетровска област също бяха обявени прекъсвания на електрозахранването с цел минимизиране на потенциалните щети върху енергийната инфраструктура.

През последните месеци Русия нанесе многобройни въздушни удари по украинска критична инфраструктура, което доведе до извънредни и планирани прекъсвания на електрозахранването.

Киевската градска военна администрация успокои гражданите в профила си в "Телеграм", че системите за противовъздушна отбрана на страната работят и ги призова да останат в убежищата си, докато въздушната тревога отмине.

Говорителят на военновъздушните сили на украинската армия Юрий Игнат заяви, че ракетите са изстреляни от района на Каспийско море и акваторията на Черно море. Той отбеляза, че ракетите могат да бъдат насочени към централните и западните части на страната.

Зеленски: След Русия в Украйна остават само руини

Зеленски: След Русия в Украйна остават само руини

Почете героите от Бахмут, с които се срещна във вторник