Стотици украинци се събраха на емблематичния Площад на независимостта на протест срещу приемането от Украйна на "формулата на Щайнмайер" за специалния статут на Донбас.

Хората излязоха с националните жълто-сини знамена и с флагове на кримско-татарския народ, съобщи агенция "Укринформ".

Сред демонстрантите има и депутати, предимно от партията на експрезидента Петро Порошенко "Европейска солидарност".

Участниците в акцията коментираха, че са се събрали спонтанно, след като са разбрали, че страната им се е съгласила с "формулата на Щайнмайер".

Украйна прие „формулата Щайнмайер“ за специалния статут на Донбас

Украйна прие „формулата Щайнмайер“ за специалния статут на Донбас

Провеждане на местни избори под надзора на ОССЕ…

"Хората сами излизат, аз също дойдох сам, защото не можем да се борим за Крим без силна, стабилна, уверена Украйна", коментира депутатът народа Ахтем Чийгоз, един от лидерите на кримско-татарския народ.

По думите му, на всички преговори, без изключение, трябва да има "единна формула" и тя трябва да е "твърдото отстояване и защита на интересите на Украйна, за да се махне Русия от нашите окупирани територии".

Съобщава се, че на митинга са дошли и младежи със "спортна външност", които според много то присъстващите са провокатори.

При администрацията на президента Володимир Зеленски на друга акция са събраха хора, които скандираха "Не на капитулацията".

Русия воюва срещу Украйна в центъра на Европа, избухна Зеленски пред ООН

Русия воюва срещу Украйна в центъра на Европа, избухна Зеленски пред ООН

Той посочи основната задача - прекратяване на войната в Донбас и връщането на Крим

Лидерът на организацията "Национален корпус" Андрей Белецки заяви, че се обмисля създаването на Щаб за съпротива срещу капитулацията.

"Трябва да преминем към ясна дългосрочна протестна акция. Ако не ни разберат, бързо трябва да преминем към гражданско неподчинение. Имаме методи да ги пречупим (властимащите - бел. ред.) и да ги накараме да се откажат от т. нар. Минск. Затова сега задачата ни е проста - заедно с организациите на ветераните (...) да създадем този Щаб за съпротива срещу капитулацията." - заяви Белецки.

Към полунощ протестиращите започнаха да се разотиват.

Съобщава се, че граждани на Лвов, Харков и Мариупол също са излезли на протест.