Участниците в Тристранната контактна група в Минск - Украйна, Русия и ОССЕ постигнаха съгласие по т. нар. "формула на Щайнмайер" - документът, уреждащ специалния статут на регионите в Донецка и Луганска област, контролирани от проруските сепаратисти.Новината беше съобщена първоначално от руските, а след това и от украинските медии.

Споразумението предвижда териториите, окупирани от сепаратистите, да придобият временно специален статут до провеждането на местни избори под наблюдението на ОССЕ. Ако наблюдателите преценят че вотът е проведен в съответствие със стандартите на организацията и украинските закони, специалният статут ще бъде обявен за постоянен.

Украинци излязоха на протест срещу „формулата на Щайнмайер“

Украинци излязоха на протест срещу „формулата на Щайнмайер“

На емблематичния Площад на независимостта

След съобщаването на новината стотици украинци се събраха на емблематичния Площад на независимостта в украинската столица, за да протестират срещу съгласието на Киев с плана на Щайнмайер. Протести имаше и в градовете Лвов, Харков, Мариупол.

Документът не съдържа текстове за пребиваването на войски в тези региони, нито за реда на провеждането на изборите, съобщи агенция "Униан". Той урежда единствено прилагането на закона за статута на Донбас, приет през 2014 г. от украинската Върховна рада.

Зеленски се обади на Макрон, иска среща на Нормандската четворка

Зеленски се обади на Макрон, иска среща на Нормандската четворка

Макрон е съгласен и ще обсъди въпроса с Меркел и Путин

На брифинг тази вечер президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Киев няма да се съгласи на избори в сепаратистките региони докато там има чужди военни.

По думите му, "формулата на Щайнмайер" трябва да бъде включена в новата редакция на закона за специалния статут на Донбас, която ще бъде внесена във Върховната рада.

От партията "Европейска солидарност" на експрезидента Порошенко предупредиха, че Кремъл е подготвил капан за Украйна. От партията на Юлия Тимошенко също заявиха, че подписването на споразумението представлява заплаха за националната сигурност на Украйна.

Украински доброволци, участващи в бойните действия в Донбас, активисти, обществени и политически деятели отправиха остри критики срещу тази "формула". На 17 септември те подписаха обръщение към президента Зеленски, като очертаха "червените линии" във вътрешната и външната политика, които властите не бива да преминават.

На 18 септември украинският министър на външните работи Вадим Пристайко заяви, че е дал принципно съгласие по "формулата на Щайнмайер". Тогава той подчерта, че провеждането на избори в Донбас е възможно само при осъществяването на мерки за сигурност, напомня "Свободна Европа".

"Формулата на Щайнмайер" е разработена от бившия външен министър и настоящ президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Негова е идеята за даване на временен специален статут на сепаратистките територии да провеждането на избори по украинското законодателство, който да стане постоянен след вота, ако той бъде признат за легитимен от ОССЕ.

Русия воюва срещу Украйна в центъра на Европа, избухна Зеленски пред ООН

Русия воюва срещу Украйна в центъра на Европа, избухна Зеленски пред ООН

Той посочи основната задача - прекратяване на войната в Донбас и връщането на Крим