Украинската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) се оттегли демонстративно в протест след приемането на регламент, който позволява на руските депутати да се върнат в организацията пет години след анексирането на Крим, информира АФП.

ПАСЕ прие регламент, позволяващ връщането на Русия - без условия

ПАСЕ прие регламент, позволяващ връщането на Русия - без условия

ПАСЕ си самозабрани да лишава от право на глас…

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че е "разочарован" от решението на асамблеята да се върне Русия, докато ръководителят на делегацията обяви, че Украйна ще прекрати работата си в асамблеята.

Базираната в Страсбург асамблея постигна съгласие тази сутрин да се позволи на руските представители да се завърнат в органа. Преди пет години Москва изгуби правото си на глас заради анексирането на Крим.

"Разочарован съм от решението на ПАСЕ, което потвърждава правата на руската делегация без ограничения", коментира Зеленски.

Той добави, че е обсъдил въпроса с френския президент Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел през миналата седмица.

Опитах се да убедя Макрон и Меркел, че връщането на руската делегация в ПАСЕ е възможно само ако Русия изпълни основните искания на асамблеята. Жалко е, че нашите европейски партньори не ни послушаха, написа украинският лидер във "Фейсбук".

Украинският депутат Владимир Ариев, ръководител на делегацията на Украйна в ПАСЕ, заяви, че са решили да прекратят участието си в работата на ПАСЕ, освен по въпроси, отнасящи се до отнемането на правата на руската делегация.

Той поясни, че делегацията е поискала от украинския парламент "спешно" да обсъди членството на страната в ПАСЕ. Делегацията също така поиска от президента на Украйна да помисли по въпроса за бъдещата работа на страната в Съвета на Европа.