Украйна обвини Русия в понеделник, че е ограбила празни домове в южния град Херсон и ги е окупирала с войници в цивилни дрехи, за да се подготви за улични боеве в това, което и двете страни прогнозират, че ще бъде една от най-важните битки във войната, пише "Ройтерс". 

През последните дни Русия нареди на цивилни да напуснат Херсон в очакване на украинско нападение, за да си възвърне града, единствената регионална столица, която Москва превзе след нахлуването си през февруари.

Херсон, с население от близо 300 000 души преди войната, е оставен студен и мрачен, след като електричеството и водата бяха прекъснати в района през последните 48 часа, казаха и двете страни.

Назначени от Русия служители обвиниха Украйна в "саботаж" и казаха, че работят за възстановяване на електричеството. Украински служители казаха, че руснаците са демонтирали 1,5 км електропроводи и електричеството вероятно няма да се върне, докато украинските сили не завладеят района.

Киев определи евакуацията на района като насилствена депортация, военно престъпление. Москва казва, че изпраща жителите в безопасност.

Херсон се намира в единствения джоб на контролирана от Русия територия на западния бряг на река Днепър, която разполовява Украйна. Отвоюването му бе основният фокус на украинската контраофанзива на юг, която се ускори от началото на октомври.

Ситуацията в Херсон не може да бъде независимо потвърдена. Украинските сили на близката фронтова линия казаха за "Ройтерс" през последните дни, че очакват ожесточена битка срещу руските войски.

"Докато жителите на Херсон са принудително депортирани от домовете, говорейки за "евакуация", руските военни и служители на ФСБ правят това, което най-много обичат - ограбват къщите им", написа в Туитър съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в понеделник.

Украинската армия заяви в актуална информация за една нощ, че руските сили, "преоблечени в цивилни дрехи, заемат помещенията на цивилни и укрепват позициите си за водене на улични битки".

"Ройтерс" потърси коментар от руските власти относно украинските обвинения. Москва отрича да е малтретирала цивилни.

На дипломатическия фронт както Белият дом, така и Кремъл отказаха да коментират информацията в Wall Street Journal, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан е провел разговори със сътрудници на президента Владимир Путин, целящи да намалят риска от ескалация на войната.

Киев: Путин не е готов за диалог

Киев: Путин не е готов за диалог

Украйна никога не е отказвала да преговаря с Русия, ще преговаря с наследника на Путин

Войната нанесе големи щети на световната икономика и породи страхове от ядрен конфликт. Washington Post посочва, че отказът на Киев от преговори с Путин е породил безпокойство сред подкрепящите го правителства, изправени пред електорати, които се притесняват от разпалване на скъпоструваща война за години напред.

Русия изпрати хиляди войници да подсили района на Херсон, но през последните дни намекна, че може да се оттегли. Заместник-ръководителят на инсталираната от Русия администрация Кирил Стремоусов заяви миналата седмица, че Русия вероятно ще се изтегли през реката, въпреки че имаше мълчание от страна на висшето му ръководство в Москва.

Русия загуби цялата територия, която превзе в Северна Украйна през седмиците след нахлуването, а през последните месеци се сблъска с големи неуспехи на изток и юг.

Путин отговори на загубите, като мобилизира стотици хиляди резервисти и обяви анексирането на окупираните земи. Той каза, че в понеделник 50 000 нови резервисти вече се бият в бойни части.

Но тъй като все повече и повече войски се изпращат на фронта и жертвите нарастват с малко нови признаци на печалби, в Русия нараства безпокойството относно воденето на войната.

Министерството на отбраната на Русия предприе рядката стъпка в понеделник да отрече, че елитна част е претърпяла катастрофални загуби при безсмислено нападение, след като руски военни блогъри публикуваха отворено писмо от оцелели членове на 155-та морска бригада на Тихоокеанския флот.

В писмото, адресирано до Олег Кожемяко, губернатор на регионалната база на тихоокеанското крайбрежие на частта, морските пехотинци заявяват, че само за четири дни тяхната част е загубила 300 души убити, ранени или изчезнали, както и половината от оборудването си.

Те обвиниха генералите, търсещи медали и бонуси, че "наричат ​​хората пушечно месо".

Във видео съобщение Кожемяко призна писмото, но каза, че то преувеличава загубите: "Свързахме се с командирите. Да, има загуби, има тежки боеве, но те са далеч от написаното в този апел", каза губернаторът.

Украйна: Русия се готви за улични боеве в Херсон

Украйна: Русия се готви за улични боеве в Херсон

Модерните руски ракети били на привършване