Днес Украйна отдаде почит към милионите жертви на Гладомора от 1932-1933 г., наричан още украински Холокост.

Загиналите бяха почетени със запалени свещи по прозорците, а на държавно ниво беше обявен ден на траур, предаде агенция "Униан".

Заради изкуствено предизвикания от съветския режим глад в Украйна умират между 5 и 10 милиона души. Точният брой на жертвите не е известен, тъй като съветските власти крият от света ставащото. Съвременна Русия също не признава Гладомора за геноцид. Смята се, че в него са загинали около 100 хиляди българи.

Българите в Таврия – страдание и възраждане

Българите в Таврия – страдание и възраждане

Излезе книгата на Василий Митков „Голготата на българите в Таврия”

При паметника на жертвите днес се събраха предстоятели на църквите, които прочетоха заупокойни молитви за душите на загиналите.

Досега 26 държави са признали на ниво правителства или парламенти глада от 1932-1933 за акт на геноцид: Украйна, Австралия, Андора, Аржентина, Ватикана, Бразилия, Грузия, Еквадор, Естония, Испания, Италия, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Словакия, Съединени американски щати, Унгария, Чехия и Чили. (Уикипедия).
Въпреки българските жертви, страната ни не е част от този списък.

На 23 октомври 2008 г. Европарламентът прие резолюция, признаваща Гладомора за престъпление срещу човечеството.

Снимка 325672

По време на днешните траурни церемонии президентът на Украйна Петро Порошенко призова да продължи отстояването на историческата истина.

По думите му, да се отрича Гладоморът е също толкова безнравствено, както да се отрича Холокостът.

"Мисля, че дойде времето ние самите да приемем закон за търсене на отговорност за непризнаване на тези две безпрецедентно чудовищни трагедии." - каза още Порошенко.

Той изрази надежда, че в бъдеше и Русия ще признае Гладомора за геноцид срещу украинския народ.

Порошенко: Русия има конфликти с почти всички съседи, тя е глобална заплаха

Порошенко: Русия има конфликти с почти всички съседи, тя е глобална заплаха

Той призова ООН да признае Гладомора за геноцид...

"Иска ми се дори да не сме ние, поне нашите деца да дочакат (макар че би било по-добре и ние да дочакаме) невероятното: в Русия да станат такива промени, че новият руски елит да признае Гладомора за геноцид. Или поне да се покае за него." - отбеляза Порошенко.

По думите му, днешна Русия сама е определила себе си като правоприемник на Светския съюз, с което е приела както активите, така и отговорността за престъпленията на съветския режим.

Снимка 325673

"За съжаление засега само оправдават престъпленията с това, че уж е трябвало да конфискуват зърното на украинските села, за да съберат средства за индустриализацията. Излиза, че принудително са отнемали живота на украинските селяни, за да осигурят великодържавното величие на Русия." - каза още украинският президент.

През ХХ век Украйна преживява три гладомора: през 1921-1923, 1932-1933 и 1946-1947 г., но най-опустошителен е този през 1932-1933 г.