Украйна ще поиска от Турция да затвори Босфора за руски кораби на фона на възникналата криза в Керченския проток, съобщават руски медии.

На втората Международна конференция за морска сигурност в Киев Игор Воронченко, командир на ВМС на Украйна, заяви, че властите ще поискат от Турция да затвори Босфора за руски бойни кораби.

Русия блокирала най-големите пристанища на Украйна в Азовско море

Русия блокирала най-големите пристанища на Украйна в Азовско море

Забрана за влизане и напускане на пристанищата

"Като командир на ВМС аз моля и изразявам увереност, че международната общност ще вземе решение и ще признае, че срещу държавата Украйна беше предприет агресивен акт...Ние ще се опитаме да поискаме затваряне преминаването през Босфорския пролив в Република Турция", обяви той и обвини Москва в нарушаване на международното право.

Според Воронченко това може да бъде постигнато в съответствие с Член 19 от Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. относно Режима на приливите, който дава на Турция контрол над Босфора и Дарданелите и регулиране на преминаването на бойни кораби.

Порошенко: Путин иска цяла Украйна, за да възстанови империята

Порошенко: Путин иска цяла Украйна, за да възстанови империята

Не вярвайте на лъжите на Путин

По-рано днес турският президент Реджеп Еродган обяви, че е обсъдил възможността да посредничи за разрешаване на кризата между Киев и Москва.

Междувременно Русия обяви, че няма правни основания да се наложи подобна забрана за руски бойни кораби.

Русия трупа въоръжени сили по границата, предупреди Украйна

Русия трупа въоръжени сили по границата, предупреди Украйна

Руснаците местят 500 самолета, 340 бойни хеликоптера и 25 "батальона-тактически групи"

Заместник-председателят на Комисията по отбрана и сигурност към горната камара на руския парламент Франц Клинцевич обяви, цитиран от ТАСС, че няма правни основания да се затвори Босфора, защото Русия не е страна, участваща във война, тъй като граничните власти действаха в съответствие с международното право по време на инцидента.