Двете най-големи украински пристанища в Азовско море - Бердянск и Мариупол, са под блокадата на Русия, след като на корабите им е забранено да напускат и да влизат в пристанищата. Това обяви министърът на инфраструктурата на Украйна Володимир Омелян, цитиран от "Ройтерс".

Порошенко настоява НАТО да изпрати кораби към Азовско море

Порошенко настоява НАТО да изпрати кораби към Азовско море

Призовава Германия да се замисли какво ще направи Путин, ако не го спрат заедно

Общо 35 кораба са били възпрепятствани да извършат нормални операции и само плавателни съдове, движещи се към руските пристанища на Азовско море, имат разрешение за влизане, посочи той във "Фейсбук".

"Целта е проста - чрез налагането на блокада върху украинските пристанища на Азовско море, Русия се надява да прогони Украйна от нашата собствена територия - територия, която е наша в съответствие с всички релевантни международни закони", изтъкна той.

Порошенко: Путин иска цяла Украйна, за да възстанови империята

Порошенко: Путин иска цяла Украйна, за да възстанови империята

Не вярвайте на лъжите на Путин

Омелян уточни, че 18 кораба са очаквали влизане в Азовско море, включително четири за Бердянск и 14 за Мариупол. Има също така линия от девет плавателни съда, които да излязат от Азовско море, а други осем кораба стоят близо до пристанищните кейове.

Зърното и стоманата доминират превозваните с кораби стоки през пристанищата на Азовско море.

Русия задържа три украински военноморски кораба и екипажите им в неделя (25 ноември) близо до Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г., като обявената от нея причина беше, че незаконно са навлезли в руски териториални води - обвинение, което Украйна категорично отхвърля.

Путин нападна Украйна: Киев би се измъкнал, дори ако иска да яде бебета

Путин нападна Украйна: Киев би се измъкнал, дори ако иска да яде бебета

Инцидентът в Керченския проток бил "мръсна игра" на Порошенко

Пленяването на украинските кораби доведе до най-високото напрежение от 2014 г. насам, когато проруските сепаратисти, подкрепяни от Русия, започнаха тежки сражения срещу правителството на Украйна в източния регион Донбас, предизвиквайки война, при която загинаха около 10 хил. души.

Кригшпилът* на Путин срещу Украйна

Кригшпилът* на Путин срещу Украйна

Няма съмнение, че Путин иска да види Порошенко - човекът, който накара ЕС да се намеси с ударни санкции срещу Русия - паднал