Украинският президент Петро Порошенко призова НАТО да изпрати кораби към Азовско море след военноморска конфронтация с Русия в Крим, съобщава БиБиСи.

В интервю за "Билд", украинският президент обясни, че се надява "корабите да бъдат преместени, за да помогнат на Украйна и да осигурят сигурност".

Порошенко коментира, че Владимир Путин иска да окупира Азовско море.

Порошенко обяви, че му е обещана военна и пълна подкрепа от САЩ

Порошенко обяви, че му е обещана военна и пълна подкрепа от САЩ

Разговарял е с Помпео, който обещава защита на суверенитета на страната

"Германия е един от нашите най-близки съюзници и се надяваме, че държавите в НАТО са готови да придвижат военните си кораби към Азовско море", добави той.

"Ние не можем да приемем тази агресивна политика на Русия, първо Крим, после Източна Украйна, сега иска Азовско море, а и Германия трябва да си зададе въпроса: какво ще направи следващия път Путин, ако не го спрем", обяснява Порошенко.

В понеделник Йенс Столтенберг призова Русия да освободи украинските кораби и моряци и коментира, че Москва трябва да осъзнае "последствията от действията си".

Той обясни, че блокът ще продължи да предоставя "политическа и практическа подкрепа" на Украйна, която е страна партньор на НАТО.

Путин нападна Украйна: Киев би се измъкнал, дори ако иска да яде бебета

Путин нападна Украйна: Киев би се измъкнал, дори ако иска да яде бебета

Инцидентът в Керченския проток бил "мръсна игра" на Порошенко

Припомняме, на 25 ноември сутринта се разигра сблъсък между украински и руски военноморски сили на Керченския пролив. В последствие се разбра, че няколко моряци са пострадали и се намират в болнично заведение, а останалите са задържани от руските сили за сигурност.

Руското външно министерство обвини Украйна в умишлена провокация с цел претекст за нови санкции срещу Москва. Министерството на външните работи на Русия обвини Украйна, че е координирала със САЩ и ЕС "планирана провокация" за налагане на нови санкции срещу Москва.

От своя страна Украйна счита инцидента за съзнателна провокация, с която Кремъл цели да установи пълен контрол върху Азовско море.

Свикани бяха извънредни срещи на НАТО и Съвета за сигурност на ООН. Постоянният съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще проведе специална сесия във Виена, за да обсъди "агресията на Русия срещу Украйна".

Русия трупа въоръжени сили по границата, предупреди Украйна

Русия трупа въоръжени сили по границата, предупреди Украйна

Руснаците местят 500 самолета, 340 бойни хеликоптера и 25 "батальона-тактически групи"