Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че американският държавен секретар Майк Помпео, по време на телефонен разговор на 27 ноември, обещава на Киев подкрепа в защита на суверенитета на страната.

"По време на телефонен разговор с Майк Помпео, той ми обеща, че САЩ ще окажат пълна помощ, включително военна помощ, за да защитят суверенитета на Украйна", коментира Порошенко пред СиЕнЕн, цитиран от ТАСС.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науер съобщава за телефонен разговор между Порошенко и Помпео, по време на който е обсъдена ситуацията около Керченския проток. След това, според едно общо писмено изявление на Науер, това е само подкрепата на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, без да се споменава някаква военна помощ.

Тръмп мисли да отмени срещата си с Путин

Тръмп мисли да отмени срещата си с Путин

Не харесва агресията между Украйна и Русия и изобщо не я иска

Според приетия през август бюджетът за отбрана на САЩ за 2019 г., се включва продължаване на военната помощ за Украйна, като са обещани 250 млн. долара в доставки за Киев, включително и отбранителни въоръжения. В бюджета на САЩ за текущата година за тази цел са отпуснати 200 млн. долара.

Като част от американската военна помощ, в края на лятото на Украйна са доставена оръжия и боеприпаси: 3,5 хил. стрелкови оръжия, над 3,1 хил. мини, около 2 милиона патрона, около 34 хил. детониращи устройства и 52 000 ракети. В допълнение, по-рано бе съобщено за доставката на противовъздушни системи Javelin, бронирани автомобили "Хамър" и гранатомети.

Киев иска от САЩ военна база в Украйна

Киев иска от САЩ военна база в Украйна

Военната база ще обезпечи дългосрочната сигурност на Украйна

Към момента, представители на американската армия, в качеството си на инструктори се намират на територията на полигона Яворовск в района на Лвов, а от август 2017 г. военна американска група от 1-ви мобилен батальон на американския флот изгражда оперативен център в Очаков.

Това строителство се осъществява по линията на военната помощ, която САЩ предоставят на съюзниците си. Предполага се, че оперативният център ще бъде използван от украинците по време на военноморски и комбинирани оръжейни тренировки. Междувременно украински експерти не изключват, че в бъдеще САЩ могат да използват базата в Очаков за свои цели, главно за провеждане на разузнавателни дейности, допълва ТАСС.

Русия разполага С-400 в Кри

Русия разполага С-400 в Кри

Те ще са напълно функциониращи до края на годината