Украйна приветства коментара на руския лидер Владимир Путин, че е отворен за разполагане на миротворци на ООН в контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна, но руски войници не трябва да участват в такава операция, информира Ройтерс.

Путин заяви пред германския канцлер Ангела Меркел в понеделник, че мироопазващи сили на ООН могат да бъдат разположени не само на фронта в Донбас, но и на други места, където действат наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Меркел и Макрон призовават Путин и Порошенко за примирие в Украйна

Меркел и Макрон призовават Путин и Порошенко за примирие в Украйна

Притеснени са, че няма подобрение и наблюдават внимателно положението

Константин Елисеев, съветникът на украинския президент Петро Порошенко по външнополитическите въпроси, заяви, че коментарите на Путин са добър знак, но "дяволът е в детайлите".

Според мен щом разположим миротворци на ООН можем да говорим за реален положителен пробив в сферата на политическото уреждане на ситуацията в Донбас, добави той.

"Русия, която е част от конфликта, не трябва да взема участие в бъдещи мироопазващи операции на ООН. Вярваме, че тази мироопазваща операция на ООН трябва да бъде разположена по цялата окупирана територия на Донбас, включително и по неконтролираната част на украинско-руската граница", изтъкна Елисеев.

В понеделник външният министър на Германия Зигмар Габриел заяви, че санкциите срещу Русия постепенно трябва да бъдат отменени, ако споразумението за спиране на огъня бъде приложено.

Но съветникът на Порошенко отговори, че санкциите трябва да останат в сила, докато мирното споразумение от Минск не бъде напълно приложено.

"Заради това искаме всички германски политици да бъдат внимателни и да не спекулират, да не правят никакви безотговорни изявления, които не само не спират агресията, но и обратното, стимулират и мотивират агресивната страна", призова Елисеев.