Украинските депутати прокараха бюджета за 2019 г. рано тази сутрин. Това е важна стъпка, която отключва 3,9 милиарда долара заем от Международния валутен фонд за следващата година, информира "Ройтерс".

Не се разкриват подробности за приетия бюджет, но премиерът Владимир Гройсман обеща да продължат да изпълняват изискванията на фонда, които включват бюджетен дефицит от 2,3 на сто.

"Ние започнахме много процеси, реформи и трансформации", каза Гройсман пред депутатите преди вота, който се проведе след дебати цяла нощ.

"Бюджетът на страната е ключов инструмент за изпълнението на тези задачи", изтъкна той и подчерта, че през 2019 г. Киев трябва да гарантира стабилност.

През миналата седмица премиерът заяви пред осведомителната агенция, че се надява да си осигури транша на фонда най-рано през декември след прокарването на бюджета.

В четвъртък парламентът потвърди Оксана Маркарова за финансов министър. Назначаването й може да даде сигнал на инвеститорите, че реформите продължават.

Международният валутен фонд замрази помощта през април 2017 г. заради забавените от Украйна реформи и мерки, доказващи, че правителството държи изкуствено занижени цените на газа.