Украинската главна прокуратура огласи доказателства за намесата на руските власти в Източна Украйна, уличаващи Кремъл в посегателство срещу териториалната цялост на страната.    

Според публикация на агенция „Униан”, ключова фигура в организирането на руската намеса е Сергей Глазев – съветник на руския президент Владимир Путин.  

Публикувани са фрагменти от разговор на Глазев с депутата от руската Дума Константин Затулин. От диялга им става ясно, че Затулин докладва на Глазев, че отива в Крим, за да упражни контрол при назначаването на доверени на Кремъл лица в  правителството на полуострова, които да продължат действията по налагане на руската окупация, посочват от прокуратурата.

По-късно съветникът на Путин дава указания на т. нар. ръководител на Крим Сергей Аксьонов за това как да проведе „референдума” за присъединяване към Русия.

Записите съдържат и разговор между Глазев и Затулин, в който те обсъждат финансирането на масовите безредици в Одеска и Харковска област и превземането на областните администрации. Съветникът на Путин е контактувал и с представителка на сепаратисткия водач Евгений Жилин за финансирането на безредиците в Харков.     

По-късно самият Глазев нарече съобщението на украинската прокуратура „бълнуване”.

Затулин на свой ред определи записите като „компилация и манипулация”. Същевременно той не отрича, че  има разговори с Глазев по тези теми.

„Имал съм много разговори със Сергей Глазев и продължавам да контактувам с него. Що се отнася до конкретните епизоди, измъкнати от прокуратурата на Украйна, смятам, че са от подслушване, което са им предоставили американските им приятели в замяна на разобличаването на Пол Манафорт и прочие неприятности, които Украйна се опитва да причини на Доналд Тръмп.” – твърди Затулин.