Украйна разкъса всички връзки с Руската империя и Съветския съюз. Това обяви украинският президент Петро Порошенко в Деня на независимостта, цитиран от Интерфакс-Украйна.

"Основното нещо, мои скъпи украинци, ние избрахме свой път на развитие и нямаме право да го променяме, за да умилостивим нашите външни врагове и техните агенти в страната...Ние разкъсваме всички окови, които ни свързваха с Руската империя и Съветския съюз", заяви Порошенко на военен парад в центъра на Киев по случай 27 г. от независимостта на страната.

Украинският държавен глава подчерта, че основната задача на властите и днешното поколение е да направят независимостта необратима, да превърнат Украйна във велика и силна държава, "без изгледи за връщане в зоната на руското влияние".

"Украйна трябва да разчита на собствените си сили и твърдо да отстоява националните си интереси. Ние трябва да укрепим независимостта на страната с конкретни стъпки", продължи той.

Според него украинската армия значително ще укрепи източния фланг на НАТО.

"Вие ще видите днес, през последните четири години се доказа, че това е една от най-добрите армии на континента. Ние значително ще укрепим източния фланг на НАТО. В замяна ние се надяваме на гаранции за колективна сигурност от НАТО", изтъкна Порошенко.

Според него, докато Русия се опитва да "събори ЕС и НАТО", украинската армия защитава сигурността и благополучието на Украйна и на цяла Европа на изток.

Интегрирането в европейското и евроатлантическото пространство "100% гарантира независимостта на Украйна". Европа се нуждае от нас, защото проектът Европейски съюз няма да е завършен без нас. Съвременната граница на Европа е североизточната граница на Украйна, смята президентът.