Бившият президент на САЩ Барак Обама трябва да започне да признава критични грешки в политиката на своята администрация спрямо Русия, включително незаконното анексиране на Крим от Москва през 2014 г., каза високопоставен украински служител в петък, съобщава "Политико".

"Настоящият руски ... режим е крещящо отражение на специфична предвоенна "западна политика", каза Михайло Подоляк, съветник в кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. "Може би е време да започнем да признаваме критични грешки, вместо да измисляме нови извинения?"

Коментарите на Подоляк са в отговор на защитата на бившия президент на САЩ Барак Обама на реакцията на неговата администрация към анексирането на Крим в интервю за CNN. Обама твърди, че пълномащабната инвазия, започната от руския президент Владимир Путин миналия февруари, е в различен контекст.

"Както аз, така и тогавашният германски канцлер Ангела Меркел, на която давам огромна заслуга, трябваше да привлечем много други европейци, които ритаха и крещяха, за да наложим санкциите, които ние направихме и да попречим на Путин да продължи през Донбас и до останалата част от Украйна", каза Обама в интервюто, излъчено в четвъртък вечерта на източното крайбрежие на САЩ.

"Като се има предвид къде се намираше Украйна по това време и къде беше европейското мислене по това време, ние удържахме линията."

Както САЩ, така и ЕС наложиха санкции на десетки руски и прокремълски украински служители, след като Русия незаконно анексира Крим през 2014 г. Но те бяха изправени пред критики първо от анализатори, че не са насочени към Путин или неговия вътрешен кръг, а по-късно и от учени за цялостния ефект на санкциите неефективност.

Обама, който започна известно "рестартиране на Русия" след встъпването си в длъжност през 2009 г., се опита да възстанови отношенията между Вашингтон и Москва по време на двата си мандата.

По време на кампанията си за преизбиране през 2012 г. бившият президент се присмиваше на републиканския си опонент Мит Ромни, че не е в крак с новите реалности на американската външна политика, след като бившият губернатор на Масачузетс нарече Русия "геополитически враг номер едно" на САЩ.

"Когато ви попитаха "Коя е най-голямата геополитическа заплаха, пред която е изправена Америка", вие казахте "Русия". Не Ал Кайда; ти каза Русия", каза тогава Обама на Ромни. "И 80-те години на миналия век сега призовават да поискат обратно своята външна политика, защото Студената война приключи от 20 години."

Обама продължи в дълго интервю за The Atlantic през 2016 г., по време на последната си година на поста, като каза, че влиянието на Русия в Украйна е неизбежно, "каквото и да правим".

"Но това е пример за това, че трябва да сме много ясни за това какви са основните ни интереси и за какво сме готови да влезем във война", добави той.

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. някои коментатори посочиха, че войната може всъщност да е доказала, че Ромни е прав.

"Украйна от онова време не е Украйна, за която говорим днес", каза Обама в това последно интервю, твърдейки, че ситуацията в и около Русия се е променила от 2014 г.

"Има причина да не е имало въоръжено нахлуване в Крим: защото Крим беше пълен с много рускоговорящи и имаше известна симпатия към мнението, че Русия представлява нейните интереси", добави той.

Обама не смята, че през 2014 г. светът не е реагирал достатъчно остро на анексирането на Крим

Обама не смята, че през 2014 г. светът не е реагирал достатъчно остро на анексирането на Крим

И Европа и Украйна били различни тогава