Наказателното дело бе открито от прокуратурата на Украйна във връзка с преминаването на първия руски пътнически влак по моста на Крим, предаде Газата.ру.

Русия обвинява Украйна, че иска да взриви Кримския мост

Русия обвинява Украйна, че иска да взриви Кримския мост

Пограничната служба на ФСБ на Русия се стреми да минимизира заплахата за Кримския мост

Според обвинението, влакът незаконно е преминал украинската граница и Русия грубо нарушава суверенитета на Украйна.

Припомняме, че преди дни Европейският съюз обяви, че смята, че откриването на железопътна връзка над мост през Керченския проток е "нарушение на държавния суверенитет на Украйна". Това се посочва в изявлението на службата за външна политика на ЕС.

Отварянето на железопътни връзки през моста е стъпка към "изолация на Крим от Украйна", а самият мост "ограничава преминаването на кораби през Керченския проток до украинските пристанища на Азовско море".

ЕС и Украйна осъдиха откриването на жп участъка по Кримския мост

ЕС и Украйна осъдиха откриването на жп участъка по Кримския мост

Определят го като нарушение на суверенитет, международно и морско право

"Европейският съюз очаква Русия да осигури безпрепятствено и свободно преминаване през Керченския проток в съответствие с международното право", добави ЕС, като подчертава още веднъж, че блокът не признава Крим като част от Русия.

Министерството на външните работи на Украйна протестира срещу Русия заради посещението на руския президент Владимир Путин в Крим и отварянето на движението по жп частта на моста през Керченския проток.

Путин откри железопътния участък на Кримския мост

Путин откри железопътния участък на Кримския мост

Държавният глава се отправи от град Керч към Таман

Външното министерство заяви, че смятат изграждането на моста без съгласието на Украйна за "грубо нарушение на международното право, включително Конвенцията на ООН за морското право".