Европейският съюз смята, че откриването на железопътна връзка над мост през Керченския проток е "нарушение на държавния суверенитет на Украйна". Това се посочва в изявлението на службата за външна политика на ЕС, съобщава ТАСС.

Отварянето на железопътни връзки през моста е стъпка към "изолация на Крим от Украйна", а самият мост "ограничава преминаването на кораби през Керченския проток до украинските пристанища на Азовско море".

"Европейският съюз очаква Русия да осигури безпрепятствено и свободно преминаване през Керченския проток в съответствие с международното право", добави ЕС, като подчертава още веднъж, че блокът не признава Крим като част от Русия.

Путин откри железопътния участък на Кримския мост

Путин откри железопътния участък на Кримския мост

Държавният глава се отправи от град Керч към Таман

Министерството на външните работи на Украйна протестира срещу Русия заради посещението на руския президент Владимир Путин в Крим и отварянето на движението по жп частта на моста през Керченския проток.

"Съответната протестна нота е предадена на руската страна", се казва в изявлението.

Външното министерство заяви, че смятат изграждането на моста без съгласието на Украйна за "грубо нарушение на международното право, включително Конвенцията на ООН за морското право".

"Ние искаме от руската страна да спре незаконни действия и всякаква дейност на териториите на Украйна, временно окупирани от Руската федерация (в Крим и Севастопол)", призовава украинското външно министерство.

Путин подкара камион по новооткрития Кримски мост

Путин подкара камион по новооткрития Кримски мост

"Да тръгваме", обяви Путин преди да поведе колоната