Украйна притиска новосъздадените руски резервни сили близо до Бахмут и е уверена, че частта от 15 000 души ще бъде унищожена, казва шефът на шпионажа на Украйна, пише "Бизнес инсайдър".

Кирило Буданов каза пред The War Zone, че Украйна приковава руските сили в Бахмут, за да им попречи да бъдат разположени в други оси, където нейното контранастъпление продължава напред.

"Руснаците наскоро предислоцираха единствената си резервна сила - 25-а армия - която беше наскоро събрана и не е завършила създаването си", каза той.

"Сега е преместена приблизително на север от Бахмут и това е мястото, където ще бъде унищожена."

Лондон: Руската армия атакува неуспешно и край Орехов, и край Бахмут

Лондон: Руската армия атакува неуспешно и край Орехов, и край Бахмут

Това предизвиква общо разочарование в Русия

25-та общоармейска армия бе създадена това лято, в рядък ход за руската армия, която рядко е създавала нови организации по време на конфликта, каза през август Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Тя внезапно бе разположена на предните линии, въпреки че на войниците им беше казано, че ще бъдат изпратени да се бият през декември.

Прибързаното им разгръщане вероятно е знак, че Русия "продължава да се бори с пренапрегнати сили по фронта", се казва в актуализацията.

9 загинали и 16 ранени в щаба в Севастопол отчита Украйна, Русия мълчи

9 загинали и 16 ранени в щаба в Севастопол отчита Украйна, Русия мълчи

Сред жертвите има и генерали

Докато боевете продължават да бушуват около източния град Бахмут, който Русия окупира през май, контранастъплението на Украйна напредва в района на Запорожие в южната част на страната.

Александър Тарнавски, украинският генерал, ръководещ контраофанзивата на южната фронтова линия на страната, каза пред CNN в доклад, публикуван в събота, че неговите войски са пробили близо до град Вербове в югоизточната Запорожка област и че продължават да напредват.

"Заплахата за руснаците да загубят Бахмут ги кара да преразпределят постоянно допълнителни и допълнителни сили в района на Бахмут, което разбира се източва ресурсите им от други посоки като юга", коментира Буданов.

ISW: Украинската контраофанзива е в изключително динамична фаза

ISW: Украинската контраофанзива е в изключително динамична фаза

Путин повтаря едни и същи пропагандни клишета