Казахстанската авиокомпания "Евро-Азия Еър" е първата, платила глоба на Украйна заради прелитане над Кримския полуостров, съобщава "Спутник" по информация на Държавната въздухоплавателна служба на Украйна.

Става въпрос за глоба, наложена от украинската служба, след като на 8 август тази година самолет на "Евро-Азия Еър" е прелетял над Крим.

Казахстанската авиолиния се призна за виновна и доброволно плати санкцията; така държавният бюджет на Украйна скоро се увеличи със 136 000 гривни, или близо 6000 долара, съобщиха от службата във Фейсбук.

Украйна със солени глоби за руски авиокомпании

Украйна със солени глоби за руски авиокомпании

Причината са полетите до Крим

В изявлението се посочва, че сумата от глоби заради "нарушаване на въздушното пространство над Крим" от самолети на руски авиокомпании вече е 13 млрд. гривни, или близо 560 млн. долара.

Крим се отцепи от Украйна и се присъедини към Русия, след като през март 2014 г. проведе референдум, при който това поискаха над 96% от гласувалите.

Украинските власти считат Крим за "временно окупирана" територия.

От своя страна Москва неколкократно заяви, че населението на Крим демократично и съгласно международното право и Хартата на ООН е подкрепило анексирането на полуострова от Русия.

Според руския президент Владимир Путин въпросът за Крим е "окончателно затворен".

Москва благодари на Украйна за пускането на руски самолет през въздушното й пространство

Москва благодари на Украйна за пускането на руски самолет през въздушното й пространство

Това се случва за първи път от 4 години