Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова благодари на Украйна за разрешението й руски самолет да премине през въздушното й пространство, съобщава "Спутник". Това се случва за първи път от 4 години.

"Прекрасна новина! Благодаря!", написа Захарова в официалната си страница във Фейсбук.

По данни на украинските служби за въздушна навигация Боинг-738 на руската авиолиния "Глобус", изпълняващ полет от Бари (Италия) за Москва е бил оторизиран да прелети района на Лвов, в Западна Украйна, за да избегне приближаваща буря.

Украйна забранява всички директни полети до Русия

Украйна забранява всички директни полети до Русия

След посещение на представители на украинската опозиция в Москва

Боингът-738 навлезе във въздушното пространство на Украйна в 15:07 UTC на 7 август и излезе в 15:33 UTC, съобщават украинските служби. Те посочват, че решението е било взето съгласно международните правила и препоръките на Международната организация за гражданска авиация. Службите подчертават още, че предотвратяването на самолетни катастрофи е техен приоритет.

Украйна със солени глоби за руски авиокомпании

Украйна със солени глоби за руски авиокомпании

Причината са полетите до Крим

Украйна затвори въздушното си пространство за руски самолети на 25 октомври 2015 г. Ограничението беше наложено на основната авиолиния на Русия "Аерофлот", както и на други авиокомпании, като "Якутия" и S7, заради изпълняване на полети до Крим след отцепването на републиката от Украйна и анексирането й от Русия през март 2014 г.

На свой ред Москва отговори с аналогична мярка, която ще остане в сила, докато Киев не отмени своята забрана.

Зеленски подготвя стратегия за връщането на Крим в Украйна

Зеленски подготвя стратегия за връщането на Крим в Украйна

Засега не разкрива конкретика