В ООН е получено официално уведомление от Украйна, че отзовава своите военни от 6 международни миротворчески мисии и ги връща в родината им, за да подсили защитата срещу руското нападение.

Украински миротворци изпълняват мисии в Конго, Мали, Кипър, Косово, Южен Судан и в спорния район Абия, съобщи VoA.

Киев отзовава целия си персонал от 308 военни и полицаи, както и да върне в Украйна 8 хеликоптера МИ-8, които са ангажирани в Конго. Там се намира и най-големият украински контингент - около 250 военни и 22-ма полицаи, заяви пресаташето на ООН Стефан Дюжарик.

ООН започва разследване за военни престъпления при руското нахлуване в Украйна

ООН започва разследване за военни престъпления при руското нахлуване в Украйна

Създават международна комисия…

Военният персонал и хеликоптерите са необходими на Украйна, за да помогнат на страната срещу руската агресия.

Стефан Дюжарик подчерта, че Украйна играе огромна роля за осигуряване на мисиите с транспорт и хеликоптери и ООН води преговори, за да попълни загубите.

От 1991 г. досега около 42 хиляди украински военни са участвали в 25 миротворчески операции под егидата на ООН.

Камала Харис подкрепи разследването на ООН за руски престъпления в Украйна

Камала Харис подкрепи разследването на ООН за руски престъпления в Украйна

Анджей Дуда: Престъпленията са очевидни

Припомняме, Съветът на ООН по правата на човека гласува с огромно мнозинство за провеждане на разследване на най-високо ниво на престъпленията, извършени след нахлуването на Русия в Украйна и търсене на отговорност от виновните за нарушаване на човешките права, съобщи AFP.

В подкрепа на решението гласуваха 32 от общо 47 членове на съвета. Против бяха само Русия и Еритрея. 13 страни се въздържаха - сред тях бяха традиционни съюзници на Русия като Китай, Куба, Венецуела.

Междувременно международният съд в Хага вече започна разследване за военни престъпления в Украйна, извършени през периода след 2014 г.