Препаратът ремдесивир понижава коефициента на смъртност и ускорява оздравяването след зараза с новия коронавирус. Не е чудодейно лекарство срещу COVID-19, но дава резултати, които вдъхват надежда, посочва Дойче веле.

За ремдесивир се говори още от самото начало на пандемията от коронавирус. Той беше разработен срещу инфекциозното заболяване ебола, после даде добри резултати и в борбата срещу епидемиите ТОРС и БИРС (близкоизточния респираторен синдром). Препаратът, разработен от американската биотехнологична компания Gilead Sciences и работно наречен GS-5734, досега не беше официално разрешен в нито една държава.

След като ремдесивир премина успешно през първите клинични тестове в Съединените щати, които са силно засегнати от пандемията, тамошната Агенция по лекарствата даде извънредно разрешение той да се използва срещу КОВИД-19. Фирмата-производител съобщи, че е готова безвъзмездно да предостави 1,5 милиона дози.

По време на епидемията от ебола ремдесивир не даде кой знае какви резултати. Но когато се разпространиха предишните коронавируси ТОРС и БИРС, многообещаващи резултати дадоха тестовете, направени с маймуни-макаци. В момента препаратът се проучва от специалисти в няколко страни, сред които Китай, САЩ и Германия.

За напредък при тестовете с ремдесивир беше съобщено на 29 април на пресконференция в Белия дом с участието на президента Тръмп и на Антъни Фаучи, директор на Националния институт за изучаване на инфекциозните заболявания. В проучването по поръчка на този институт взеха участие 1063 пациенти с коронавирус, част от които в продължение на десет дни получаваха ремдесивир, докато останалите гълтаха плацебо. Установено беше, че времето, за което оздравяват пациентите, е с 31% по-кратко при онези, получавали ремдесивир. По-нисък при тях е и коефициентът на смъртност.

В тестовете на ремдесивир в Китай участваха тежко болни от COVID-19 в Ухан. Но това проучване беше прекратено преждевременно, тъй като епидемията в Китай отшумя и вече нямаше достатъчно пациенти, с които да продължат тестовете.

Проучванията в двете страни показват, че ремдесивир дава ограничени резултати. Той леко снижава броя на леталните изходи и ускорява оздравяването. Един от водещите германски специалисти в областта на инфекциозните заболявания - професор Герд Феткенхойер, който ръководи клиничните изследвания на ремдесивир в Германия, смята, че след публикуване на резултатите препаратът ще бъде включен в борбата срещу COVID-19 в страната.

"На пациентите, при които болестта протича в тежка форма, нашето изследване дава надежда за бързо и надеждно оздравяване", казва професорът.

Експертът предупреждава обаче, че в обозримо бъдеще няма да има достатъчно наличности от този медикамент. Тъкмо поради това е необходимо да се тестват и други медикаменти. "Но единица мярка за тяхната ефективност ще бъде тъкмо ремдесивир", уточнява Феткенхойер.

Неговият мюнхенски колега проф. Клеменс Венднер припомня, че други три препарата досега не оправдават надеждите, които им се възлагаха в началото на пандемията: лопинавир, ритонавир и хидроксихлорохин. Тъй че единствено ремдесивир остава в основата на всички бъдещи разработки на медикаменти срещу КОВИД-19.