Унгария и Полша планират да създадат "институт за върховенството на закона", за да отвърнат на критиките, че има упадък на демократичните норми в двете държави, пише "Гардиън".

Много страни членки на ЕС искат по-тежки наказания за държави, които нарушават стандартите за спазване на върховенството на закона в Общността. Все още продължава дебатът дали седемгодишният бюджет да бъде обвързан с "механизъм за спазване на върховенството на закона", което може да доведе до спиране на евросредства при нарушения. Унгария и Полша са обвинявани в нарушаване зависимостта на съдебната система, ерозиране на демократичните норми и атаки по медийната свобода.

"Ние трябва да покажем на Европа, че може да има алтернативна интерпретация", каза в интервю за британския вестник унгарският правосъден министър Джудит Варга. Тя отбеляза, че Унгария и Полша се надяват да привлекат и други държави от региона в инициативата.

Унгарският външен министър Петер Сиярто обяви плановете заедно с полския си колега. Сиярто коментира, че институтът има за цел да попречи прилагане на двойни стандарти на Полша и Унгария с анализиране на ситуацията в другите държави.

Будапеща и Варшава смятат, че атаките срещу тях са политизирани и има разногласие за ценностите, а не реален дебат за върховенството на закона.

Варга каза, че институтът за върховенството на закона все още е във фаза на планиране, но трябва да бъде финализиран през първата половина на следващата година. Ще участва "професорска мрежа", която ще си сътрудничи по различни проекти.

Критици на двете правителства заявяват, че институтът просто ще действа като механизъм за отклоняване на внимание.