Унгария няма да отстъпи националния си суверенитет на ЕС и ще продължи да се бори срещу квотната система за разселване на бежанци. Това предупреди унгарският външен министър Петер Сиярто пред Ройтерс.

"Определено не споделям подхода...че колкото по-малък е суверенитетът на ниво страни членки, толкова по-силен ще е и Европейският съюз. Мисля, че е задънена улица", каза той в интервю за медията.

Сиярто поясни, че отбраната е една от областите, в която Унгария подкрепя колективен подход, тъй като една европейска армия ще укрепи страните членки, което е пък в полза за целия съюз.

Но данъчната политика например трябва да се води от страните членки, тъй като това е въпрос на конкуренция. Унгария е една от държавите с най-ниски данъци - върху доходите е 15%, а корпоративният е само 9%.

Министърът отхвърли идеята, че Унгария и Полша са изолирани в ЕС или че Словакия и Чехия се дърпат от Вишеградската четворка (V4).

"Има много опити за разбиване единството на V4, но те остават безуспешни", каза той и добави, че групата е категорична в позицията относно отхвърлянето на мигрантските квоти след срещата на външните министри в Естония миналата седмица.

Германският канцлер Ангела Меркел призова Унгария бързо да изпълни решението на Европейския съд за квотното разпределение, но Сиярто нарече това "много опасно" политическо решение.

"Това решение изобщо не задължава Унгария, защото това решение не се отнася до това дали Унгария трябва да приеме мигранти от утре. Винаги ще се борим срещу задължителните квоти, никога няма да крием мнението си, че незаконната имиграция представлява огромна заплаха за Европа и тази позиция ще се запази без значение на упражнявания върху нас натиск", категоричен унгарският външен министър.