Правителството на Унгария не възнамерява да затяга закона за абортите. Това заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва, след като промяна в разпоредбите, която влезе в сила по-рано този месец, предизвика протести сред групи за правата на жените.

Съгласно правилата, изменени от правителството на Орбан, бременните жени, желаещи да направят аборт, ще бъдат принудени да слушат "пулса на сърцето на плода", преди да се подложат на процедурата.

От доставчиците на здравни услуги ще се изисква да предоставят на бременните жени, които искат аборт, "ясно разпознаваема индикация за жизнените показатели на плода".

Задължават жените в Унгария преди аборт да слушат сърдечните тонове на плода

Задължават жените в Унгария преди аборт да слушат сърдечните тонове на плода

Някои лекари и опозиционни политици са против

Откакто дойде на власт през 2010 г., националистическото правителство на страната налага "традиционните семейни ценности" и предлага данъчни облекчения и субсидии за семейства, които имат много деца, за да стимулира намаляващата раждаемост в страната.

През 2011 г. правителството записа в конституцията, че "животът на плода ще бъде защитен от зачеването", без активно да затяга законите за абортите. Орбан през 2019 г. обяви, че жените с четири деца ще бъдат освободени от плащане на данък върху доходите за цял живот.

Съществуващият закон за абортите позволява на жените да прекъсват бременността през първите 12 седмици по медицински или социални причини. Но изключенията позволяват прекъсването да се извърши до 24-та седмица.