Унгарският външен министър Петер Сиярто нарече покровителствен и арогантен призива на люксембургския си колега Жан Аселборн Унгария да бъде изключена от Европейския съюз заради политиката й към миграцията, заради ограничаването на свободата на словото и на независимостта на съда, цитиран от ДПА.

Според Сиярто Аселборн е „несериозна фигура”.

Унгария да бъде изгонена от ЕС, поискаха в Люксембург

Унгария да бъде изгонена от ЕС, поискаха в Люксембург

Коментарите на Жан Аселборн

Той иска да изключи Унгария от ЕС, но той отдавна се изключи от политиците, които могат да бъдат приети на сериозно”, отбеляза в съобщение унгарският топ дипломат, обвинявайки Аселборн, че „работи неуморно за събаряне на европейската сигурност и култура”.

Сиярто поясни, че референдумът на 2 октомври ще даде възможност на унгарците да заявят мнението си относно „нелегалните мигранти, квотите на Брюксел и такъв тип фигури като Жан Аселборн”.

Междувременно германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че не споделя позицията на колегата си от Люксембург.

Това не е съгласувана позиция в Европа. Мога да разбера, поглеждайки към Унгария, че някои в Европа стават нетърпеливи (...) обаче, не е присъщо за мен да показвам вратата на европейска страна членка”, изтъкна той на пресконференция в Рига.