Унгария обяви, че подсилва оградата по сръбската граница след увеличение на потока от мигранти, продиктувано от евакуацията на лагера до Идомени на гръцко-македонската граница, цитирана от „Франс прес”.

Миналата седмица гръцките власти преместиха 8 400 души от границата с Македония в други центрове в страната. Но унгарските власти се оплакаха, че някои от мигрантите са успели да преминат, въпреки че в средата на февруари бяха затворени границите от много балкански страни в опит да се спре притокът на мигранти към Северна Европа.

Увеличи се броят на мигрантите, опитващи се да пресекат унгарската граница, след затварянето на бежанския лагер до Идомени миналата седмица, каза главният съветник на унгарския премиер по въпросите на сигурността Дьорд Баконди.

Броят на новопристигналите, по думите му, се е увеличил от 70-90 до 100-150 души, откакто Идомени беше евакуиран.

В резултат на това правителството ще постави „постоянни препятствия” на места, където бодливата тела „не е достатъчна”, за да спре мигрантите, добави Баконди.

Фотограф на „Франс прес” от сръбската страна на границата с Унгария е забелязал между 200 и 250 души, които се опитват да влязат на унгарска територия.

Миналата година около 300 хиляди мигранти преминаха през Унгария преди дясното правителство да затвори границата със Сърбия и Хърватия през есента.