Правителството на Унгария ще предостави на гражданите възможността да получат трета доза ваксина COVID-19, започвайки от август, заяви в петък премиерът Виктор Орбан, съобщава АП. 

Третата доза ще бъде достъпна за всички хора, независимо от възрастта или коя ваксина са получили първоначално, каза Орбан в интервю за общественото радио. Правителството препоръчва, но не изисква трета доза да се прилага поне четири месеца след втората и лекарите могат да изберат дали да предоставят на пациентите различна ваксина от получената по-рано.

"Няма причина да се страхуваме от трета доза ваксина. Ако хората не се страхуват от това и чувството им за сигурност се увеличава, ако я получат, тогава защо да им пречим", коментира Орбан.

Унгария предлага бустерни дози на фона на опасенията, че някои ваксини не осигуряват пълна защита от COVID-19 за всички ваксинирани. През май Обединените арабски емирства и Бахрейн обявиха, че ще предложат трета доза на някои хора, получили китайската Sinopharm, след опасения относно недостатъчното развитие на антитела, които предпазват от вируса.

В Унгария, която също използва ваксината Sinopharm, някои също изразиха притеснение, че не са напълно защитени от COVID-19, и поискаха трети дози.

Израел започва с трета доза Pfizer за възрастни със слаба имунна система

Израел започва с трета доза Pfizer за възрастни със слаба имунна система

Увеличаване на ваксинацията заради бързото разпространение на варианта Делта