Унгарската полиция временно затвори границата със Сърбия, след като голяма група мигранти се появи там и поиска да бъде пусната, предаде БГНЕС.

Това се случва седмица, след като 60-70 души се опитаха да влязат в Унгария през нощта на друг сръбски граничен пункт, подтиквайки служителите от службите за сигурност да изстрелят предупредителни изстрели във въздуха.

Унгарската полиция отчита рязко увеличение на опитите за преминаване на южните граници на страната от декември.

Сръбски граничен полицай потвърди, че "около сто мигранти" са в зоната между Сърбия и Унгария, настоявайки унгарските власти да ги пуснат. Той добави, че са мирно настроени и отказват да дадат подробности за това как са стигнали до граничната зона.

"Действията ни са мирни. Искаме да ни бъде разрешено да продължим пътя си към Западна Европа", каза мъж пред новинарския сайт HVG.hu.

Някои от групата заявиха, че са от Сирия, Афганистан и Йемен и че ще останат в района между двете граници, докато не бъдат пуснати.

Плакати в ръцете на някои мигранти, гласят "Ние сме просто бежанци, а не престъпници" и "Оставете ни да пресечем".

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви, че пътува към границата, съобщи сръбската държавна телевизия РТС, без да даде подробности.

Съветник на унгарския министър-председател Виктор Орбан заяви миналата седмица, че през миналия месец са направени повече от 3400 опита за преминаване на южните граници на страната, в сравнение с няколкостотин месечно миналата година.