Водеща журналистическа асоциация в Унгария заклейми близка до правителството интернет страница след публикуването на "черен списък" с журналисти, свързани с милиардера Джордж Сорос, съобщава АФП.

Статията, озаглавена "чуждестранни пропагандатори на Сорос", се появи във вторник в сайта 888.hu, който е на близък съюзник на Орбан.

Орбан обяви „кръстоносен поход” срещу опитите на ЕС-Сорос да „ислямизират Европа”

Орбан обяви „кръстоносен поход” срещу опитите на ЕС-Сорос да „ислямизират Европа”

Оградите спират мюсюлманите, смята той

Включени са имената на 8 журналисти, предимно унгарци, които работят за чуждестранни медийни организации.

В списъка влизат кореспонденти от новинарските агенции "Ройтерс" и "Блумбърг", списание "Политико" и германския телевизионен канал ZDF. Всички те са обвинявани от авторите на материала, че представят Унгария и премиера Орбан в негативна светлина.

Също се подчертава, че международното медийно отразяване на Унгария като цяло е "предубедено, опетняващо, вредно и пропагандистко".

3 500-членната Национална асоциация на унгарските журналисти, най-старата медийна организация в страната, подчертава, че "осъжда публикуването на списъка с журналистите".

Според организацията сайтът не предоставя доказателства за контакти между посочените журналисти и Сорос. Асоциацията допълва, че публикуването на списъка връща държавата към черните дни по време на комунизма преди 1989 г.

В съобщението си асоциацията също разкритикува правителството за "негативната дискриминация" срещу журналистите, които работят в опозиционни медии, както и Орбан, че участва в предварително организирани интервюта.

В нова статия сайтът 888.hu нарече асоциацията криптокомунистически орган, който "няма проблем с някой, обслужващ интересите на Сорос зад маската на независимост".