Парламентът на Унгария одобри провеждането на референдум за приетата от ЕС задължителна квотна система за разселване на бежанци. Това съобщава унгарската информационна агенция MTI, цитирана от ТАСС.

Унгария провежда референдум за квотите за бежанци септември или октомври

Унгария провежда референдум за квотите за бежанци септември или октомври

Антал Роган подчерта, че след като парламентът

Унгарците ще отговарят на въпроса: "Искате ли да разрешите на Европейския съюз да приема решение за разселване на хора, които не се явяват граждани на Унгария, в Унгария без съгласието на Националното събрание" (парламента - б.р.).

Формулировката е предложена от Антал Роган - шефът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан.

Все още не е определена дата на допитването.

В парламента в полза на референдума гласуваха ФИДЕС - Унгарски граждански съюз и крайнодясното движение "За по-добра Унгария" - "Йоббик".

Както се очаква, опозицията се опитва да спре решението на парламента в Конституционния съд. Според унгарската медия Върховният съд на Унгария този месец е отклонил четири жалби във връзка със законопроекта за провеждане на референдум.

По-рано Роган обяви, че гласуването може да се проведе септември-октомври тази година.

Преди два месеца Орбан заяви, че страната му ще проведе референдум за квотите. Според него тези квоти ще прекроят етническата, културната и религиозна карта на Унгария и Европа.

Правителството на Унгария категорично отхвърля схемата за разселване.

Мигрантската криза доведе до напрежение между правителствата в ЕС. Германия и Франция твърдо стоят зад квотната система, но няколко държави от Централна и Източна Европа, включително Унгария, са против. Те не успяха да спрат прокарването на квотната схема по време на среща на вътрешните министри на ЕС през септември 2015 година.

Само около 1% от мигрантите в ЕС са разселени в страни членки от сключеното през септември 2015 година споразумение държавите да си разпределят 160 хиляди бежанци.