Тинейджъри, и по-специално момичета, са най-засегнати от световната епидемия от СПИН, около 30 младежи се заразяват с ХИВ всеки час, според доклад на УНИЦЕФ, съобщава "Ройтерс".

От тези 30 нови заразени на час на възраст от 15 до 19 години през 2017 г., около 20 или две трети, са момичета, допълват от УНИЦЕФ, което представлява "криза за здравето, както и криза за агенцията".

Макар да е има значителен напредък в борбата срещу СПИН през последните две десетилетия, неуспехът да се предотвратят толкова много нови инфекции сред децата и тийнейджърите забавят постигнатото, отбелязва докладът.

Според организацията, разпространението на епидемията сред подрастващите момичета се подпомага от ранния секс, включително с по-възрастните мъже, както и принудителен секс, безсилие, бедност и липса на достъп до услуги за консултации и тестове.

"В повечето страни жените и момичетата нямат достъп до информация, услуги или дори властта да казват "Не" на небезопасния секс. ХИВ процъфтява сред най-уязвимите и маргинализирани, поставяйки тинейджърките в центъра на кризата", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форт.

Докладът на УНИЦЕФ, представен на конференция по въпросите за СПИН в Амстердам, съобщава, че 130 000 деца на възраст 19 години и по-малко са починали от СПИН миналата година, а 430 000, почти 50 на час са били заразени.

Подрастващите на възраст между 10 и 19 години представляват почти две трети от 3-те милиона деца на възраст под 19 години, живеещи с ХИВ.

И докато смъртните случаи, свързани със СПИН, сред всички останали възрастови групи спадат от 2010 г. насам, сред подрастващи на възраст между 15 и 19 години не се наблюдава намаляване.

"Трябва да направим момичетата и жените достатъчно сигурни, че не трябва да се занимават със сексуална работа. Трябва да сме сигурни, че имат точната информация за това как се предава ХИВ и как да се защитят", коментира Анжелик Киджо, която е посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

UNAIDS твърди, че борбата срещу епидемията от СПИН, в която 37 милиона души по света са заразени с нелечимия ХИВ вирус, е в "несигурен момент", като смъртните случаи намаляват, процентът на лечение нараства, но честотата на новите ХИВ заболели е упорито висока.