Управляващите социалдемократи в Литва потънаха до трета позиция на първия тур на парламентарните избори, изоставайки на полпозишън от дясноцентристки партии, които могат да формират нова коалиция, показват изненадващи резултати, цитирани от Ройтерс.

След предизборна кампания, насочена към проблемите в икономиката, първите две места са заети от „Литовски съюз на земеделците и зелените”, които печелят 21,7% подкрепа и Съюз за Отечеството - Литовски християнски демократи с 21,6%.

Последните социологически проучвания преди проведените в неделя избори даваха преднина на социалдемократите. Но партията взе само 14,4% от вота, плащайки цената за неспособността да възстанови икономиката, която е твърде мудна, за да настигне по-богатите държави в Европа, отбелязват анализатори.

Гражданите на страната вчера гласуваха за половината места в парламента на страната. Останалите места ще бъдат разпределени след втори тур на 23 октомври.

Шансът правителството да продължи е почти нулев” каза Кестутис Гирниус, професор в Института за международни отношения и политология във Вилнюс.

Правителството е разглеждано като неефективно и корумпирано. И изигра централна роля в приемането на нов кодекс на труда, който беше категорично отхвърлен от повече от половината гласоподаватели”, добави той.

На последните избори през 2012 година социалдемократите спечелиха 18,4% подкрепа.