След като хиляди румънци излязоха по улиците на протест в събота за пети пореден ден, лидерите на коалиционното правителство намекнаха, че могат да отменят извънредния указ, който декриминализира някои престъпления, съобщава АП.

ЕК плаши Румъния със спиране на евросредства

ЕК плаши Румъния със спиране на евросредства

Това предупреди заместник-председателят на Комисията

За тази вечер са насрочени нови антиправителствени протести, като прогнозите са да бъдат най-големите в страната от падането на комунизма през 1989 година.

През последните дни стотици хиляди румънци участваха в протести срещу приет от правителството на социалдемократите извънреден указ, който е в полза амнистирането на политици, осъдени за корупция. Указът декриминализира престъпления, свързани с корупция и злоупотреба с власт. Конкретно за случаи, при които откраднатите средства не надвишават 48 000 долара. Промените са в полза на шефа на социалдемократите, който е подсъдим и на десетки други политици.

Масов протест в Букурещ

Масов протест в Букурещ

Протестът се разраства

Правителството отхвърли настоятелните призиви за отмяна на указа, макар че се появиха пукнатини в кабинета след оставката на министър и призив на заместник-председателя на управляващата партия да се оттеглят промените.

Омбудсманът Виктор Чорбя, главният прокурор и държавният глава Клаус Йоахнис вече сезираха Конституционния съд в страната да отмени указа.

Обаче лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгнеа заяви пред DC News, че ще се срещне с премиера Сорин Гриндяну, за да "предложи решение".

И румънският обмудсман сезира Конституционния съд за спорния указ

И румънският обмудсман сезира Конституционния съд за спорния указ

През последните дни стотици хиляди румънци участваха

"Вероятно можем да разговаряме относно отмяната на указа, ако премиерът се съгласи", поясни Драгнеа.

Лидерът на партията контролира правителството и ще има окончателната дума за указа, от който пряко може да се облагодетелства.

Румънският президент даде указа на правителството на Конституционния съд

Румънският президент даде указа на правителството на Конституционния съд

Това очевидно е юридически конституционен конфликт

Румънските закони не позволяват на Драгнеа да служи като премиер, тъй като е осъден условно на две години затвор през април 2016 година за изборни измами.

Указът, който беше прокаран от социалдемократите във вторник без обсъждане в парламента, може да му позволи да бъде министър-председател.

Възможна отмяна на указа ще ни позволи да проведем сериозна дискусия с по-широка част от обществото (...) как да изградим бъдещето на страната, каза председателят на Сената Кълин Попеску-Търичану, който ръководи малкия коалиционен партньор Алианс на либералите и демократите.

Нуждаем се от чист и безпартиен подход, за да намерим решение на този проблем, добави той.

В същото време противниците на указа не се отказват. Хиляди хора с домашните си любимци излязоха на протест в Букурещ днес. Мирният протест е срещу корупцията.