Омбудсманът на Румъния сезира Конституционния съд в опит да се блокира указ на правителството, който декриминализира някои престъпления, съобщава Ройтерс.

ЕК плаши Румъния със спиране на евросредства

ЕК плаши Румъния със спиране на евросредства

Това предупреди заместник-председателят на Комисията

През последните дни стотици хиляди румънци участваха в протести срещу приет от правителството на социалдемократите извънреден указ, който е в полза амнистирането на политици, осъдени за корупция. Указът декриминализира престъпления, свързани с корупция и злоупотреба с власт. Конкретно за случаи, при които откраднатите средства не надвишават 48 000 долара. Промените са в полза на шефа на социалдемократите, който е подсъдим и на десетки други политици.

Протестиращи се биха с жандармерията в Румъния през нощта

Протестиращи се биха с жандармерията в Румъния през нощта

Министър хвърли оставка след размириците

Правителството отхвърли настоятелните призиви за отмяна на указа, макар че вчера се появиха пукнатини в кабинета след оставката на министър и призив на заместник-председателя на управляващата партия да се оттеглят промените.

Омбудсманът Виктор Чорбя последва главния прокурор и държавния глава Клаус Йоахнис, които вече сезираха най-висшата съдебна инстанция в страната.

Чорбя поясни, че има достатъчно време, за да бъдат обсъдени тези казуси, така че няма нужда да се бърза.

Продължават многохилядните протести в Румъния

Продължават многохилядните протести в Румъния

След спорни промени в наказателния кодекс

"Съдът ще реши дали указът е конституционен или противоконституционен", каза общественият защитник.

Ако съдът не го блокира, указът ще влезе в сила до седмица. Конституционният съд разрешава на правителството, парламента и прокуратурата да изразят позицията си до 7 февруари.