Подценихме кризата с коронавируса. Това призна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред вестник "Билд".

"Мисля, че всички от нас, които не са експерти, първоначално подцениха коронавируса. Но в същото време стана ясно, че това е вирус, който ще ни държи заети дълго време", коментира Фон дер Лайен.

Ваксина срещу коронавируса преди есента очаква Урсула фон дер Лайен

Ваксина срещу коронавируса преди есента очаква Урсула фон дер Лайен

Вчера разговарях с мениджърите на иновативна европейска компания за изследвания, обяви Фон дер Лайен

"Ние разбираме, че мерките, които изглеждаха драстични преди две или три седмици, сега трябва да бъдат предприети", добави тя.

Епидемията от коронавируса тръгна от Ухан, Китай, в края на миналата година и бързо се разпространи по света. Повече от 200 000 души са заразени, а над 8000 са починали.

Но Фон дер Лайен отхвърли използвания от френския президент Еманюел Макрон език, който сравни епидемията с война и нареди почти цялото население да остане по домовете си за най-малко две седмици.

Не възпрепятствайте трансграничните потоци, призова Фон дер Лайен

Не възпрепятствайте трансграничните потоци, призова Фон дер Лайен

Комисията подчерта, че ще продължи да работи по Европейското зелено споразумение

"Аз лично няма да използвам това определение, но разбирам обосновката на френския президент, че коронавирусът е притиснителен враг", продължи тя.

Междувременно германският икономически министър Петер Алтмайер заяви, че САЩ при Доналд Тръмп възприемат заплахата от вируса още по-лековато.

Според него епидемията вероятно в още по-голяма степен е подценявана в САЩ в сравнение с другите държави в Европа. По думите му никой обаче не иска американската икономика да изпадне в неконтролируема рецесия.

Борисов обеща на фон дер Лайен маски за ЕС, но първо за българския пазар

Борисов обеща на фон дер Лайен маски за ЕС, но първо за българския пазар

Двамата обсъдиха съвместната обществена поръчка на ЕК за защитно оборудване

По последни данни на Световната здравна организация по света има близо 185 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 7500. Регистрирани са случаи в 159 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 200 000 случая и повече от 8000 починали в 155 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".