България участва в съвместната обществена поръчка на Европейската комисия за защитно медицинско оборудване - маски, защитни очила, както и за респиратори и сетове за тестване. Това беше една от темите по време на телефонен разговор между министър-председателя Бойко Борисов и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

След като срокът за подаване на документите от държавите членки изтече, в момента ЕК прави оценка на подадената информация и за нуждите на отделните държави за количества.

В разговора българският премиер информира фон дер Лайен как чрез пренастройване на производствата си родни компании в момента произвеждат за медицинския персонал водонепроницаеми защитни гащеризони и маски, сертифицирани по най-високите стандарти.

Борисов призова шефовете в завод за защитни облекла да дават повече пари и вит. С на работниците

Борисов призова шефовете в завод за защитни облекла да дават повече пари и вит. С на работниците

От завода отказали доставката за Германия на защитни гащеризони

Относно разпространена информация, че страната ни е отказала да участва в обществената поръчка на ЕС, от пресцентъра на Министерския съвет поясняват, че поради технически причини страната ни не е ратифицирала Рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие. За тази цел е необходимо да разполагаме с автентична езикова версия на споразумението на български език, която може да бъде изготвена единствено от преводаческата служба на ЕК, посочват те. До момента обаче преводът не бил готов.

Междувременно министерството на здравеопазването предложи на Министерския съвет да одобри рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки и да предложи на Народното събрание да го ратифицира възможно най-бързо.

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха възможността България да осигури наличност на защитни средства за други държави членки на ЕС, след като задоволи нуждите на българския пазар. Междувременно България е в разговори с трети държави предвид липсата на достатъчна наличност в целия ЕС за допълнително осигуряване на маски, защитни облекла и респиратори.

Борисов напълно подкрепя  фон Дер Лаейн и мерките срещу вируса в ЕС

Борисов напълно подкрепя фон Дер Лаейн и мерките срещу вируса в ЕС

Той иска ЕС да действа решително и трябва да остане единен