"Давайте им повече пари, пазете ги с маски, давайте им витамин С". Това заяви премиерът Бойко Борисов към директорите в завод, където се подготвят защитни маски и облекла. Сложете в поръчката и тяхното възнаграждение, ако не са те, по цялата верига всико ще рухне, каза Борисов.

"Тези хора са ни работните пчелички и ни спасяват от кризата", призна премиерът, който днес бе на посещение в завода във Враца. От ръководството заявиха, че са като едно семейство.

При презентация бяха представени качествата на защитните костюми, които издържат на налягане от 4 бара. 

Нови 5 случая на коронавирус докладва щабът

Нови 5 случая на коронавирус докладва щабът

67 са вече установените заразени с коронавирус

От завода отказали доставката за Германия на защитни гащеризони. 

Мембраните в защитните костюми са специални и с подобна екипировка е летял първият космонавт Юрий Гагарин. Мембраната е изработена от материал тип човешка кожа и е дишаща и непроницаема. Изработени са и ръкавици от същата материя, която диша отвътре навън.

"Довечера в 18:00 часа имаме европейски съвет онлайн. Не трябва само да чакаме някъде да се произведат, ние си помагаме сами и затова и Господ трябва да ни помага", заяви премиерът на България Бойко Борисов. 

Очаква се произведените до довечера защитни облекла да стигнат до медицинския персонал.

Пращат инфекциозно болните от Враца в Бяла Слатина

Пращат инфекциозно болните от Враца в Бяла Слатина

Дори да разкрият отделение, няма медицински персонал

При посрещането бе изтъкнато, че вече няма питки, а има дезинфектанти.

В завода работят 350 души, които може да произвеждат по 1000 облекла на ден. Днес ще бъдат готови 200-300 бройки, които веднага ще бъдат разпратени из страната. Очаква се останалите 1600 да бъдат произведени до утре.

По думите на Борисов с премиеритеот Унгария и Хърватия ще направят нужното, за да бъде осигурен кордон през страните за доставките на необходимите материали.