67 са вече установените заразени с коронавирус у нас. Това съобщи на редовния брифинг председателят на Оперативния щаб Венцислав Мутафчийски.

Италия докладва за 2333 нови случая, 349 починали. В Испания близо заразените са вече близо 10 000, 50 са починали в последните 24 часа.

Вчера, понеделник, пробите на още 11 души се оказаха положителни, с което броят на доказано заразените с коронавирус в България се увеличи от 51 на общо 62-ма. Сред потвърдените вчера случаи бе този на 9-годишно дете от Англия в Банско. Случаят бе посочен като пример за "върховна безотговорност" от ген. Мутафчийски.

В резултат зимните ни курорти Банско, Пампорово и Боровец бяха затворени.

Положението с пътуванията до и от Турция, Иран, Япония, РЮА, Ливан, Естония

Положението с пътуванията до и от Турция, Иран, Япония, РЮА, Ливан, Естония

Заради коронавирус пандемията

Вчера здравният министър подписа заповед с нови ограничения за пристигащите от тежко засегнати от вируса страни. Според нея от 00:00 часа на 18 март временно се забранява влизането на територията на България на гражданите на 16 рискови страни. 

Днес щабът смята да предложи нови мерки на Министерски съвет, които да бъдат приети. Като най-важна от тях е да се въведе ограничение за събиране на едно място на повече от двама възрастни - например на опашка пред магазин разстоянието да е повече от 2 метра. Също така да има контролиран достъп до магазините, аптеките и институциите. Мутафчийски отчете, че като цяло мерките се спазват от по-голяма част от населението.

Новите разпореждания няма да се отнася до промишлените предприятия, които са на специален режим както за човешкия поток, така и за дезинфекция. Венцислав Мутафчийски даде като пример организацията на работа във ВМА, включително фанатичните мерки за дезинфекция.

Оперативният щаб вече е осъществил връзка с фирми, осъществяващи поръчка и доставка на храна онлайн, тъй като при ожесточаване на мерките, ще са необходими и такива решения.

Венцислав Мутафчийски представи и трите варианта за ограничения, които ще бъдат предложени от щаба, по отношение на шофьорите от международните транспортни фирми. От 18 март Европейския съюз ще затвори външните граници, а редица страни вече въведоха ограничения. Едновременно с това трябва да се позволи на стоките особено на тези от първа необходимост, да преминават свободно. Мерките са три при три хипотези:

При връщане в страната на български шофьор, който разтоварва и остава в България - домашна изолация.

При пристигане на български шофьор, който трябва да замине отново -фирмите да осигурят абсолютна социална изолация при положение, че няма признаци на болест.

При пристигане у нас на чужд тир с шофьор, който не е български гражданин фирмите отново трябва да осигурят абсолютна социална изолация и условия до 12 часа съответният шофьор да е напуснал страната.

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 8 нови установени, 51 общо.

16 март - 1 установен у нас, британски гражданин

16 март - 1 българин в Сингапур, 62 установени.

17 март - 5 нови случая, 67 установени

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".

Основни телефони и информация за коронавируса вижте тук.