Американски бомбардировачи Б-52 са отработили удари по руската Калиниградска област с цел запълване на критична празнина в един от най-слабите региони на НАТО, съобщават руски медии, позовавайки се на "Форбс".

Списанието отбелязва, че миналия петък, на 25 септември, два бомбардировача Б-52 са излетели от авиобазата във Феърфорд, Великобритания, прелетели са над Балтийско море, пресекли са Сувалския коридор между Калининград и Беларус, а след това са се насочили на север, прелетели са в близост до Швеция и са се върнали във Великобритания.

За седмица изтребители на НАТО прехващаха 4 пъти руски самолети над Балтийско море

За седмица изтребители на НАТО прехващаха 4 пъти руски самолети над Балтийско море

Летели с изключени транспондери...

Бомбардировачите са прелетели край Калининградска област - руски полуексклав в Прибалтика - между Полша и Литва. Изтребители "Тайфун" от италианските ВВС са съпровождали американските Б-52, докато бомбардировачите са прелитали над Латвия.

В материала се отбелязва, че Калиниград е затрупан със зенитно-ракетни комплекси С-300 и С-400, противокорабни ракети "Оникс" и ракети клас земя-земя "Искандер".

Руски десантни кораби в Балтийско море, Швеция е в бойна готовност

Руски десантни кораби в Балтийско море, Швеция е в бойна готовност

За първи път реакцията е явна...

"Това е руският трън в очите на НАТО", се казва в материала.

На 11 септември началникът на Въздушно-космическите сили на Русия Сергей Суровикин съобщи, че на 31 август три американски бомбардировача В-52Н са отработили удари с крилати ракети по цели в Калининградска област и други западни региони на Русия.