афганистанКомандващият войските на САЩ и НАТО в Афганистан ген. Дейвид Петреъс заяви пред AP, че символичното изгаряне на свещената книга на мюсюлманите може да изложи на риск както войниците, така и цивилните американски граждани по целия свят.

По думите му, изображенията на горящия Коран ще бъдат използвани от екстремистите за подклаждане на антиамерикански настроения и предизвикване на насилие.

Изказването на Петреъс идва след като евангелистка църква от Флорида заяви, че ще изгори копия от свещената книга на мястото, където е бил Световният търговски център на 11 септември. Миналата година християнските духовници станаха известни с разпространяваните от тях тениски с надпис „Ислямът е творение на Дявола!". Първоначално те са искали да горят копия на Корана на клада в Ню Йорк, но това не им е било разрешено. Въпреки това се очаква на 11 септември няколко книги да бъдат символично изпепелени.

Действията на американската църква предизвикаха силна реакция в Афганистан. В понеделник стотици хора протестираха пред кабулска джамия, скандирайки „смърт за Америка". Бяха изгорени американски знамена и чучело, наподобяващо пастора от Флорида, а минаващ военен патрул е бил замерван с камъни.

В ислямския свят се смята, че в Корана са написани божествени слова и заради това свещената книга трябва да се пази като най-ценна реликва. Всяко нарочно посегателство срещу целостта й се приема за дълбоко обидно деяние.

През 2005г. 15 души загинаха, а много бяха ранени при размирици в Афганистан, започнали след като се появи информация в списание Newsweek, че в Гуантанамо копия на Корана са оставени в тоалетните. Според журналистите в някои случаи свещената за мюсюлманите книга е била унищожавана пред очите на разпитвани за терористична дейност лица с цел да бъдат накарани да говорят.