Американски конгресмен съобщи, че е извадил зареден пистолет "Смит и Уесън" по време на среща с активисти за по-голям контрол над оръжията, за да докаже, че огнестрелните оръжия не са отговорни за насилието, съобщава АФП.

Републиканецът Ралф Норман от Южна Каролина заяви пред вестник The Post and Courier, че е извадил пистолета и го е сложил на масата, докато е участвал на събитието "Кафе с твоя конгресмен" в опит да покаже, че оръжията са опасни само ако са в лоши ръце.

"Няма да съм като Габи Гифърдс", каза 64-годишният Норман, имайки предвид бивш конгресмен от Аризона, който беше прострелян на митинг през 2011 г. Гифърдс беше тежко ранена, но оцеля и активно започна да се бори за по-голяма безопасност с оръжията. Гифърдс и съпругът й, бившият астронавт от НАСА Марк Кели, са дългогодишни притежатели на оръжие.

В съобщение Кели отбеляза, че американците са изправени пред избор: лидери като Габи, които работят здраво за намиране на решения на проблемите или екстремисти като Националната оръжейна асоциация и конгресмен Норман, които разчитат на сплашващи тактики и всяване на страх.

Той поясни, че Конгресът трябва да прокара сериозни закони за по-голяма сигурност и лидерите трябва да покажат, че се държат повече като Габи и по-малко като Норман.

Вестникът отбелязва, че Норман също е заявил по време на срещата: "Не ме е страх да умра...но този, който се готви да стреля срещу мен, трябва да е сигурен, че ще стреля точно, защото в противен случай ще отвърна на огъня".

Примерът на Норман с Гифърдс изглежда е намек, че получените наранявания са заради това, че тя не е била адекватно въоръжена.

Конгресменът заяви по-късно в съобщение, че редовно е въоръжен на публични места.

През последните месеци дебатът за по-голям контрол над оръжията отново се превърна в централна тема във вътрешната политика на САЩ след няколко масови стрелби, включително в училище във Флорида, при която загинаха 17 души.