Американският Сенат (горната камара на конгреса) даде във вторник голямо двупартийно одобрение на инфраструктурния пакет от 1 трилион долара, предаде The New York Times. Гласуването завърши със 69 гласа "за" срещу 30  гласа "против". За гласуваха и сенаторът Мич МакКонъл от Кентъки, лидер на републиканците в Сената и 18 други републиканци, които по този начин отхвърлиха призива на бившия президент Доналд Тръмп да провалят проекта на наследника му в Белия дом Джо Байдън.

Но предстои и гласуването в Камарата на представителите, където председателят Нанси Пелоси заяви, че няма да гласуват по него, докато Сенатът не приеме отделен, още по -амбициозен законопроект за 3,5 трилиона долара тази есен.

В събота, сенаторите се съгласиха да ограничат дебатите относно законодателството, което представлява най-голямата инвестиция от десетилетия в американски пътища, мостове и летища.

Байдън: Инфраструктурният план за $2,25 трлн. създава милиони работни места

Байдън: Инфраструктурният план за $2,25 трлн. създава милиони работни места

Досега групи от обществото са били изключени от реформите

Припомняме, че в края на юли, пакетът за модернизиране на американската инфраструктура не премина процедурно гласуване в Сената на САЩ поради съпротивата на републиканците.

На 24 юни президентът на САЩ Джо Байдън заедно с група сенатори договориха пакет на стойност 1,2 трилиона долара за модернизиране на инфраструктурата на страната.