Премиерът на Япония Шиндзо Абе обеща ужасите от войната никога повече да не се повтарят, съобщава местната медия „Киодо”.

Абе изрази позицията си по време на церемония по повод 71 години от прекратяването на Втората световна война на фона на опасения, че правителството му може да промени пацифистката позиция на азиатската страна. Тази година Япония прие нови закони, които позволяват изпращането на японски войници в чужбина, дори когато страната не е заплашена от нападение. Абе се опитва да промени пацифистката конституция.

Ние ще продължим да допринасяме за световния мир и просперитет като смирено се изправяме пред историята, изтъкна Абе, но не спомена японската агресия в Азия по време на войната и не даде обещание, че няма да въвлече страната в нова война.

Ще открием път към бъдещето с пълна надежда за тези хора от следващото поколение, добави той.

По време на церемонията присъстваха император Акихито и императрица Мичико, включително около 5 хиляди роднини на загинали по време на войната.

По-рано премиерът изпрати ритуален дар в храма Ясукуни за годишнината от капитулацията, но не посети храма, съобразявайки се с Китай и Южна Корея.

Токио и Сеул като цяло заеха помирителен тон на годишнината. Южнокорейският президент Парк Гън-хе призова за отношения, ориентирани към бъдещето.